Marketing na društvenim mrežama: 6 savjeta za izbor prave platforme za vaš biznis

24 | 08 | 2022

1. Razmotrite svoju publiku

Gdje žive i rade? Jesu li mlađi? Sviđa li im se više ozbiljniji ili zabavniji sadržaj? To su samo neka od pitanja koja vam mogu pomoći da sagledate krajolik društvenih mreža i suzite si izbor. Prekrižit ćete, recimo, Snapchat ako se obraćate starijim generacijama koje preferiraju ozbiljniji sadržaj. Snapchat je, naime, popularan kod najmlađe publike.

No, svijet društvenih mreža je zeznut teren. Podatke o dobi korisnika stoga je dobro uzimati sa zrnom soli.

Pouka? Provjerite sve pretpostavke, a nalaze o publici obavezno povežite s nalazima iz sljedećih koraka kako biste dobili širu sliku.

Grafika s citatom o tome kako izabrati pravu platformu za marketing na društvenim mrežama: Idite tamo gdje su vaši kupci

2. Razmotrite prirodu svog brenda

Gledajte na društvene mreže kao na potencijalne produžetke priče vašeg brenda, mjesta na kojima možete izvući maksimum – pokazati osobnost svog biznisa i svoje konkurentske prednosti.

Na tom tragu jako vizualni brendovi, npr. oni koji se bave grafičkim dizajnom ili turizmom, mogu pokušati s nekom od vizualnih platformi. Instagram, YouTube, TikTok su prvi koji padaju na pamet, ovisno o tome kakav je ton vašeg brenda, ali i kakav sadržaj ste spremni kreirati.

Možete stvari promatrati i ovako: Ako ste B2B i želite doći do kvalitetnih leadova, kao prirodan izbor nameće se LinkedIn. Ako ste pak mali brend usmjeren na kupce, možda bi bilo najbolje početi sa spomenutim Instagramom ili pak Facebookom.

Ukratko, dobro sagledajte svoj brend i pustite da vas u sužavanju izbora vode vaši proizvodi i usluge. Ključno je ne forsirati neku društvenu mrežu samo zato jer su “svi tamo”. Ako nema smisla za vaš biznis, preskočite je.

Grafika s citatom o tome kako izabrati pravu platformu za marketing na društvenim mrežama: Idite tamo gdje ima smisla za vaš biznis

3. Razmotrite svoje poslovne ciljeve

Društvene mreže mogu pomoći u ostvarenju različitih marketinških i prodajnih ciljeva. Možda želite podići razinu svijesti o svom brendu? Oglašavati se za relativno malen budžet i prodavati? Povećati promet na svoju web stranicu? Dijeliti koristan i edukativan sadržaj i graditi publiku? Možda vam je namjera testirati nove ideje ili želite prostor za odličnu korisničku službu?

Što god da vam bio cilj, treba ga definirati prije pokretanja određenog društvenog kanala. Neke su društvene mreže bolje za podizanje svijesti, neke za konverziju. Bitno je da svoje ciljeve pametno uskladite s mrežom na kojoj ih najučinkovitije možete ostvariti. Znajte čemu će vam služiti koji kanal.

Grafika s citatom o tome kako izabrati pravu platformu za marketing na društvenim mrežama: Idite tamo gdje možete ostvariti konkretne ciljeve

4. Razmotrite svoje konkurente

  • koje društvene platforme konkurenti aktivno koriste
  • koji su sadržajni standardi, trendovi i prakse u klijentovoj industriji: kakav sadržaj konkurenti kreiraju na društvenim mrežama, u kojim formatima i koliko često objavljuju
  • što funkcionira, a što ne: kakav je angažman publike na određenim društvenim mrežama i postovima, kakvi su komentari publike
  • postoje li i koje su praznine: ima li društvenih mreža koje konkurenti ne koriste i klijent na njima može prvi zauzeti prostor?
Grafika s citatom o tome kako izabrati pravu platformu za marketing na društvenim mrežama: Idite tamo gdje možete napraviti razliku

5. Razmotrite prirodu određene društvene mreže

Facebook je sa svojom golemom bazom (mainstream) korisnika poslovično dobar za oglašavanje. Zato na njemu i mali biznisi sa skromnijim budžetima mogu postići izvrsne rezultate.

LinkedIn je kao najpopularnija poslovna/društvena mreža, u Hrvatskoj (i u svijetu) čest izbor za brendove orijentirane na B2B marketing.

Grafika s citatom o tome kako izabrati pravu platformu za marketing na društvenim mrežama: Idite tamo gdje ćete izvući najbolje od mreže

6. Razmotrite svoje resurse

Marketing na društvenim mrežama obaveza je koja traži puno vremena. Zato je bitno da realistično sagledate što vaš biznis najbolje može izvesti. Ako ste tvrtka od 10 ljudi, ali nitko ne voli kreirati video niti je zainteresiran to naučiti, onda preskočite TikTok. YouTube pogotovo.

Razmislite tko će kreirati sadržaj i objavljivati ga. Imate li za to samo jednu osobu koja se tome može posvetiti samo pet sati tjedno? Možda imate nekoga tko ovo može raditi puno vrijeme? Koje vještine već imaju ljudi u vašem timu, poznaju li već neke mreže?

Zapamtite da trebate redovito pratiti i analitiku, kako biste znali što dobro prolazi, a što ne. Plus, tu je i odgovaranje na poruke i komentare te uopće, povezivanje sa zajednicom. Ako ćete se oglašavati – a sve su prilike da ćete morati – tko će biti zadužen za kreiranje i optimizaciju kampanja?

Ključno je da na ovo imate odgovore prije nego pokrenete kanal. Na svakom od njih jedno je pravilo zlatno: konzistentnost = rezultati.

Mnogi biznisi pokrenu profile i odustanu nakon nekog vremena. Jednostavno, ne stižu biti redoviti u osmišljavanju sadržaja, njegovom redovitom objavljivanju i održavanju cjelokupne prisutnosti na kanalu.

Grafika s citatom o tome kako izabrati pravu platformu za marketing na društvenim mrežama: Idite tamo gdje ćete moći dati najbolje od sebe

Zaključak? Budite selektivni oko društvenih mreža na kojima se promovirate

Često se susretnemo s napuštenim profilima biznisa na društvenim mrežama koji su sigurno pokrenuti s velikim ambicijama. Jednostavno, nije se računalo na to koliko posla marketing na društvenim mrežama traži – svakodnevno.

Zato trebate pametno birati gdje se i kako promovirati jer izbora je mnogo. To pogotovo kad se odmaknete od klasičnih društvenih mreža poput Facebooka i/ili Instagrama.