Vodič za TikTok: 6 stvari koje trebate znati o popularnoj društvenoj mreži

17 | 06 | 2022

Što je TikTok?

Povijest TikToka relativno je kratka. Počeo je kao Musical.ly, aplikacija za dijeljenje kratkih, zabavnih videa od 15 sekundi koje su korisnici proširili i na druge platforme poput Instagrama. Do 2018. mreža je dosegnula 200 milijuna korisnika, a onda ju je preuzeo konkurent, kineski startup ByteDance, koji dvije godine ranije pokreće TikTok. 

Na staroj društvenoj mreži pod novim imenom korisnici su i dalje mogli kreirati i dijeliti videa na kojima plešu i pretvaraju se da pjevaju popularne pjesme. Samo ime TikToka asocijacija je na kratki format videa te je platforma ostala vjerna toj jednostavnoj formuli. No kasnije je ona postupno evoluirala.

Danas broji preko milijardu korisnika (i opasno se približava Instagramu). Na njemu se možete susresti s raznim sadržajem isključivo u formatu videa (od 15 sekundi do 1 minute). Ima tu svega – od recepata za kolače preko plesnih koreografija do političkih komentara i povijesti umjetnosti. S kakvim sadržajem ćete se susresti u potpunosti ovisi o tome što vas točno zanima. 

Umjetnost je viralna. Primjer kanala Humans Making Art koji vodi Studio Altro.

Kako funkcionira TikTok?

Iako nekima može zvučati zastrašujuće, to u praksi znači da će umjetna inteligencija TikToka toliko brzo naučiti o vama da će vam nakon određenog broja interakcija sa nasumičnim sadržajem prikazivati točno ono što vas zanima i okupira. Jednostavnije rečeno, TikTok je platforma koja zaista poznaje svoju publiku i programirana je tako da joj konzistentno isporučuje upravo to što ona želi. Na tom istom tom principu temelji se sadržajni marketing. 

@delaneysayshello

“Be careful who you start to become, kid.”

♬ Coming of Age – Blondes
Jedna od omiljenih nam content kreatorica na TikToku, Delaney Rowe

Osim toga, aplikacija je maksimalno pristupačna i optimizirana tako da pruži odlično korisničko iskustvo. Tu je beskonačni scroll koji prakticira većina društvenih mreža i koji služi tome da što duže zadrži pažnju korisnika, zatim vrlo jednostavno, user-friendly sučelje. Sadržaj zauzima cijeli ekran uređaja. 

Što je s content kreatorima na TikToku?

Kao svaka društvena mreža, ni TikTok ne bi imao smisla bez onih koji na njemu stvaraju i (uglavnom besplatno) dijele svoj sadržaj. Ogroman dio svojeg uspjeha TikTok duguje tome što je vratio publici nazad svu onu privlačnost i ushit koji smo imali oko društvenih mreža u njihovim začecima. Vratio je autentičnost i demokratičnost u stvaranju sadržaja. 

@americanbaron

Came quick #ComingOfAge credit @lastmanstanley for the 2nd song

♬ Coming of Age – Blondes
Sjajni Baron Ryan ima 2.6 milijuna pratitelja i sprema zbirku kratkih priča

Za uspjeh na TikToku ne morati imati skupu opremu da biste snimili i objavili video koji će dosegnuti milijune gledatelja. Ne morate imati ni izgrađenu bazu pratitelja. Dovoljno je imati mobitel, upoznati se s pravilima korištenja, otvoriti profil i objaviti svoj video. Ako je vaš sadržaj dovoljno dobar da izazove reakcije ljudi, ako je koristan, zanimljiv i inspirativan, te ako uz to još koristite i popularne zvukove, glazbu i efekte, on će pronaći put do svoje publike. Čak i onaj snimljen u lošoj rezoluciji. Što autentičnije, to bolje. 

Zar TikTok ne koriste samo tinejdžeri?

Suradnja Prade i glumice Hunter Schafer iz popularne serije za mlade Euphoria

Uvijek je tako. Mladi su redovito prvi kad treba probati društvenu mrežu, a ostali ih onda slijede. I Facebook je krenuo kao platforma za studente. No, prečesto se gubi iz vida da su mladi sutrašnji lideri koji će imati kupovnu moć i donositi kupovne odluke.

Što objavljivati na TikToku?

Iz TikToka kažu da im je misija “inspirirati kreativnost i širiti radost”. I platforma zaista ima drugačiju vibraciju od ostalih društvenih mreža u smislu da potiče komunikaciju koja je “mekša” i neposrednija, koja se možda i ne shvaća (previše) ozbiljno. Brendovima je zato TikTok prilika da se humaniziraju, pokažu svoju ljudsku stranu, budu pristupačniji i lakše se povežu s publikom.

Duolingo, najpopularnija aplikacija za učenje stranih jezika, primjerice, to radi uz pomoć svoje maskote, zelene sove Duo, koju publika toliko voli da na svom TikToku trenutno imaju 4.4 milijuna pratitelja i 83.9 milijuna likeova.

@duolingo

real ones let you do the bare minimum and give you full credit 😌 #Duolingo #ourgodisanawesomegod #trend #comedy #god #imscared #DuaLipa #DuaLingo

♬ original sound –
Zelena sova kao maskota prati Duolingo od osnutka tvrtke 2012.

Britanski fitness brend Gymshark je pak skužio da se ne treba natjecati s konkurentima koji već dijele edukativni sadržaj i “ozbiljne” savjete kako vježbati. Njihov pristup? Duhoviti fitness memeovi. Imaju 3.6 milijuna pratitelja i 56.3 milijuna likeova.

Mnoštvo je takvih primjera. Brendova koji su pronašli svoj angle, pokazali osobnost i, ako već ne humor, onda svakako “mekoću” i jednostavnost u komunikaciji. Ne morate imati sovu da biste u tome uspjeli. Ali svakako bi bilo dobro da imate content strategiju.

Što je s oglašavanjem na TikToku?

Spomenuti Gymshark nije u svojoj content strategiji imao samo duhovite fitness memeove niti je samo pratio popularne TikTok trendove i hashtagove. Surađivali su i s popularnim kreatorima i influencerima, među njima i s Coleom Andersonom-Jamesom.

@gymshark

Win up to $10K with the #Gymshark Creator Fund 👀 Keep content fitness or gym related, wear a Gymshark ‘fit and add #Gymshark & @Gymshark to your caption for a chance to win 🤑 #Gymshark #GymTok #Gym @Cole Anderson James

♬ original sound – Gymshark
Cole Anderson-James na TikToku je pokazao komičarski talent i dobio ulogu u seriji After Life Rickyja Gervaisa

Upravo je influencer marketing bio glavni način promocije za većinu biznisa na TikToku sve do početka 2021., kad je platforma uvela i druge načine oglašavanja.

U Hrvatsku TikTok oglašavanje još nije stiglo, no samo je pitanje vremena. Svejedno, na raspolaganju su vam dvije jake opcije – influencer marketing i organska gradnja vašeg kanala. Pritom uzmite u obzir da je na domaćem terenu TikTok tržište još uvijek nezasićeno, a da se platformi predviđa blistava budućnost. Krenite rano.